beljenje zubaSvi žele da imaju savršene zube – blistavi beli osmeh pokazuje zdravlje. Beljenje zuba je nešto na čemu svi možemo da radimo – postoje jeftina rešenja, kao i skupe kozmetičke opcije koje ne odgovaraju svakom budžetu. U ovom članku ćemo proći kroz neke od najefikasnijih tehnika za beljenja zuba.

Beljenje zuba – Sprečavanje mrlja na zubima

Prva stvar koju treba da učinite kako bi vaši zubi bili beli, je da izbacite ili ograničite namirnice koje stvaraju mrlje na zubima. Napitci kao što su kafa i crno vino mogu da ostave umazane zube. Čak je i čaj štetan. Tu su i voćni sokovi kao i neki začini, npr. šafran. Ako zaista ne možete da izbegnete ove namirnice onda bar možete posle konzumiranja istih da operete zube i na taj način ih zaštitite.

Kućno beljenje zuba

Mnoge paste za zube koje se nalaze u Vašoj prodavnici sadrže formulu za uklanjanje mrlja sa zuba. Izaberite onu koja vam najviše odgovara, jer najvažnija stvar nije pasta za zube, već Vaša četkica za zube. Redovno menjajte četkicu za zube, tako da su čekinje uvek dovoljnje čvrste da mogu da uklone mrlje. Neke paste za zube sadrže i sastojke za beljenja zuba – ali morate imati na umu da kad perete zube,  supstance za beljenje zuba imaju dejstvo samo u vremenu u kojem su u direktnom dodiru sa Vašim zubima. Ako često ispirate usta onda verovatno nećete imati mnogo koristi od toga.

Ako ne možete priuštiti ovakve paste ili Vam se ne sviđa ukus paste za uklanjanje mrlja, onda to možete učiniti i pomoću sode bikarbone ili praška za pecivo. Jednostavno dodajte nešto od ove dve opcije u vodu, umočite četkicu u tu mešavinu i perite normalno zube. Soda bikarbona će ukloniti mrlje. Takođe, možete napraviti kućno rešenje za beljenje zuba  tako što ćete dodati  vodonik peroksid u mešavinu i prati zube time. Budite svesni da je takva mešavina kaustična, tako da je nemojte gutati.

Postoje brojni setovi za beljenje zuba koje možete kupiti i koristiti kod kuće. Oni su najčešće na bazi vodonik peroksida. Jači setovi obično imaju i jača i brža rešenja za beljenje zuba. Jeftiniji kompleti su plastičnie trake sa peroksidom na njima koje stavljate na zube, dok  skuplji imaju kalupe koje postavite na zube gde sve stoji čvrsto na svom mestu. Što duže držite neko od ovih rešenja na zubima, to je jači efekat. Peroksid je kaustičan tako da vremenom može dovesti do oštećenja desni pa je potrebno da se koristi oprezno.

Beljenje zuba kod stomatologa

Stomatolozi mogu da Vam izbele zube koristeći lasere. Ovaj način beljenja zuba Vam  štedi i vreme i napor koji ulažete ako postepeno belite zube jer su rezultati vidljivi već posle prvog tretmana, međutim, troškovi su značajno veliki.